Управляващият съдружник адвокат Петромир Кънчев коментира пред БНР схемите за имотни измами.

„Имотната мафия действа по много прост начин. Първо издирва някой, който е социално слаб, беден или в някаква зависимост от алкохол и от наркотици, който е лесно податлив на внушения. Второ, придобиват имота му чрез фалшиви документи. Представя му се един договор, който уж е договор за наем, но с последната страница му дават предварителен договор за продажба“, заяви адв. Кънчев.

„Не мога да кажа, че има бум. Най-вероятно медийно са отразени повече случаи. И напоследък специализираната прокуратура и специализираният съд, ако в нещо те са добри, то е да правят собствен пиар, ударните си акции. Заговори за тези имотни измами, но те винаги са били налице в такъв размер, тоест те не са спирали“, уточни адв. Петромир Кънчев в интервю за предаването „Преди всички“.

„Действат и под формата на заплахи, при които те му дават някаква сума назаем, след което си ги търсят. Лицето не може да ги върне. Започват да го заплашват, че някой негов близък или самият той ще пострада. За гаранция го карат да подписва документи и това се оказват отново пълномощни или предварителни договори за продажба“.

Според адв. Петромир Кънчев, за да се ограничи възможността за измами в законодателството, свързани със схемата за фалшиво завещание, трябва да се направят две промени:

„Нотариусите да бъдат още по-задължени и отговорни те да изследват собствеността на имота, когато се изповядва сделка по тях, такава съществува и в момента, но считам, че нотариусът трябва да бъде задължен той да проучи имота, когато извършва тази сделка и той да бъде солидарно отговорен, в случай че има някакъв порок на самата сделка. Второ, от Фейсбук общността на българските адвокати сме направили предложение за промяна в Закона за адвокатурата, а именно при сделки с по-висок интерес задължително участие на адвокат“.

http://bnr.bg/horizont/post/101087881/adv-petromir-kanchev-imotnata-mafia-tarsi-bedni-hora-ili-s-nakakva-zavisimost