Собственикът на уебсайт с интегриран фейсбук бутон „харесва ми“ е съвместен администратор на лични данни заедно с Facebook. Той носи отговорност за събирането на лични данни на посетителите на сайта му и за предаването им на Facebook.

Това постанови Съдът на ЕС по дело C-40/17 срещу Fashion ID, Германия. Собственикът на такъв уебсайт по принцип не отговаря като администратор за извършеното впоследствие само от Facebook обработване на тези данни.

Когато в уебсайт е интегриран фейсбук бутон „харесва ми“, лични данни на посетителя на сайта се предават на Facebook. Това се случва без значение дали посетителят има фейсбук профил и дали е натиснал бутона „харесва ми“.

Също така, операторът на такъв уебсайт трябва в момента на събиране на данните да предостави на посетителите определена информация. Например, за самоличността си и за целите на обработването на данните.

Освен това, собственикът на сайта трябва да получи предварително съгласие от посетителите. Такова съгласие може да бъде дадено само за операциите, за които той отговаря като съвместен администратор, а именно за събирането и предаването на данните.

Когато обработването на данни е необходимо за осъществяването на законни интереси, операторът на сайта и доставчикът на социална приставка (Facebook, LinkedIn и т.н.), трябва със събирането и предаването на лични данни да преследват законни интереси, за да имат право да извършват тези операции. Поставянето на фейсбук бутон „харесва ми“ в сайта, позволява на собственика да оптимизира рекламата на своите стоки и услуги. По този начин те стават по-видими в социалната мрежа Фейсбук, когато посетител на сайта натисне този бутон.

Решението на Съда на ЕС се прилага и за уебсайтове, на които са интегрирани и приставки на други социални мрежи, като напр. LinkedIn, Twitter, Instagram и др.

Припомняме, че в друго свое решение по дело C-210/16, Съдът на ЕС прие, че администраторът на фен страница във Фейсбук отговаря като администратор на данни съвместно с Фейсбук за обработката на данните на посетителите на своята страница.

В случай, че се нуждаете от съдействие за изготвяне на документи по GDPR или от консултация в областта на защита на личните данни, свържете се с нас на тел.: 02 851 72 59 или по e-mail: office@kgmp-legal.com

Изпратете запитване

Контакти
Първо
Фамилия