В практиката на нашата адвокатска кантора има много интересни казуси, но историята на едно 18-годишно момче без акт за раждане и лични документи се оказа истинско предизвикателство. За ходенето по мъките между различните институции и борбата ни заедно с едно семейство, потърсило нашата помощ в безпътието, в което е било поставено, управляващият съдружник адв. Петромир Кънчев разказа в предаването „На кафе“ по Нова телевизия.

Тази невероятно звучаща история започва през далечната 1993 г. Тогава в Русия, в семейството на българин и рускиня се ражда момче. Семейството решава да дойде да живее в България. Изкарват на детето пасаван и идват тук. Малко след това майката получава разрешение за пребиваване. За лош късмет, един ден при преместване в друго жилище изгубват кутията със семейните документи на майката и на детето. Оказват се с едно малко дете без никакви документи, доказващи, че са негови родители.

През 1994 г. отиват в руското посолство и подават молба за издаване на дубликат на акта за раждане на сина си. И започват да чакат. Майката също е без документи и от посолството им казват, че след като оправят статута на майката ще се заемат с детето. Този момент обаче все не идва. Ходят многократно, пазят всички заявления, които са подавали. Минават година след година, отговор няма.

През това време детето расте и трябва да тръгне на училище. Директорът на местното училище, приятел на бащата, се смилява и записва детето по данни, декларирани от родителите, с уговорката, че дойде ли документът от Русия, те ще го представят.

Годините минават, детето завършва 8-ми клас. Иска да продължи образованието си, но не могат да го запишат в гимназията, защото няма документ за самоличност. Няма го и добрият директор, който да се довери на родителите.

Примирен, момчето си остава с основното образование и започва работа в малка фабрика в съседно село. Искат да го повишат, но без договор не става. Среща едно момиче. Влюбват се. Искат да сключат брак, но не могат. Той няма лични документи. Заживяват заедно, ражда им се дете. В родилното искат данните на бащата, но такива няма. Записват детето му с баща “неизвестен”.

Не може да вземе шофьорска книжка, не може да се запише в университет, не може да ползва лечение, не може да си открие банкова сметка… Не може, не може, не може… Защото няма акт за раждане и не могат да му издадат документи за самоличност. Той не съществува. Всички врати за него са напълно затворени.

През ноември 2020 г. в руското посолство пристига актът му за раждане. След 26 години чакане се появява светлина в тунела. Радостта обаче е за кратко.

Превеждат акта и отиват в местната община. Служителката им иска доказателства, че момчето е български гражданин, за да преиздаде акта за раждане по български модел.

Началникът на “паспортното” от МВР, вместо да помогне, решава да глоби момчето, защото е без документи. Да, ама не може, защото за цялата система на държавата, това момче не съществува. Отпраща ги със заръката да не се връщат повече, ако не искат да имат и други неприятности. В общината им казват, че “до гуша им е дошло” от тях и не искат да ги виждат вече.

И така, изпаднали в пълна безизходица, се обръщат към нашата кантора и управляващият съдружник адв. Кънчев поема случая им.

Сега момчето вече е с български акт за раждане и лична карта. И прави планове. Да припознае детето си, да предложи брак на любимата, да има трудов договор, да завърши средно образование вечерно, да си купи собствен дом, кола… Дали това ще се случи вече зависи само от него. Едно е сигурно, вече няма кой да му попречи да постигне мечтите си.

Участието на управляващия съдружник адв. Петромир Кънчев в предаването „На кафе“ по Нова телевизия можете да видите тук:

Ако се нуждаете от правна консултация или съдействие, свържете се с нас на тел.: 02 851 72 59 или по e-mail: office@kgmp-legal.com

Изпратете запитване

Контакти
Първо
Фамилия